Eğitim dünyasının ilk hibrit fuarı 1-3 Ekim’de

Covid-19 bizi nasıl etkiledi?

Eylül 14, 2020 Comments (2) Views: 721 Eğitim, Sağlık

EĞİTİME GÖLGE DÜŞÜREN HASTALIK; COVİD-19

Covid- 19 aniden bütün dünyaya yayılıp herkesi zor duruma sokan ölümcül bir hastalık. Hastalığı geçirdikten sonra vücutta kalıcı etki bırakan, hastalık sürecinde nefes darlığı, yüksek ateş gibi belirtileri gösteren ciddi bir hastalıktır. İkinci dönemin başlarında okullar tedbir amaçlı kapatıldı. İlk başlarda sınav haftasının biraz öncesine denk geldiği için sevindik çünkü önümüzde uzun bir sınav haftası vardı ve daha fazla çalışabilmemiz için elimize bir fırsat geçmişti. İki hafta olarak düşündüğümüz bu tatil tam tamına yedi aydır devam ediyor ve zaman geçtikçe, okulların açılmadığı, evden çıkamadığımız her gün daha çok bunaldık, arkadaşlarımızı ve daha önce yapabildiğimiz her şeyi çok özledik. Her ne kadar okullar açık iken okula gitmekten sıkılsak da şu anda okulların açılmasını heyecanla bekliyoruz. Sabahları okula gitmek için sabahın erken saatlerinde kalkmayı, gün içerisindeki yoğun tempoyu, sınavları bile özledik. Meğer okula gidebilmek, bir kafede arkadaşlarımızla oturup sohbet edebilmek, kütüphaneye gidebilmek, arkadaşlarımızın doğum günlerini onlar ile beraber kutlamak, canımız sıkıldığında evden dışarı çıkıp yürüyebilmek, birazcık nefes almaya çıkmak ne kadar önemliymiş.

     Okulların açılması durumunda oluşacak tehlikeler düşünüldüğünden okullar açılmıyor dolayısıyla yüz yüze eğitimin tam olarak ne zaman başlayacağı bilinmiyor. Veliler ve öğrenciler yine bu tarihin ileri atılacağı kanısında. Genel olarak 2020-2021 eğitim öğretim yılının uzaktan eğitim şeklinde devam edeceği düşünülüyor.

     Bu denli büyük bir salgın sonrası hemen okulların açılmasını pek mantıklı bulmayanlar çoğunlukta. Henüz salgın bitmemiş, vaka sayıları tekrar artışa geçmiş, halkımız verilen talimatlara uymuyor, maske kullanımı her geçen gün daha çok azalıyor ve maalesef sosyal mesafe tamamen unutuldu bu durumda okulların açılması ne kadar verimli olabilir? Biz öğrencilerin istediği tek şey okula gitmek değil, sağlıklı ve verimli olmadığı sürece okul ne kadar etkili olabilir ki? 

    Sınavlar ertelendi, uzaktan eğitim başladı uzun bir süre böyle devam edeceği öngörülüyor. Teknoloji ile arası iyi olmayan, Eba kullanımı hakkında detaylı bilgiye sahip olmayan öğretmenler var bu nedenle bazı dersler işlenmiyor ya da işlenilecek derse girişte sorunlar yaşanıyor. Bazı öğretmenler öğrenciler için sorular hazırlayıp onlar ile ilgilenir iken   telafi sürecinin son haftasında olmamıza rağmen hala öğrencileri ile iletişime geçmeyen, canlı ders açmayan öğretmenlerde mevcut.  Eba (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden olan derslere katılamayan öğrenciler mevcut. Kiminin evinde internet yok, kiminin kardeşi ile dersi çakışıyor birinden biri derse giremiyor bu durumda stres yapan sadece öğrenci değil, veliler stres yapıyorlar ve ne yapacaklarını bilemez durumdalar. Bu kadar uzun süre evde olmamıza alışık olmayan veliler öğrencilerin karşılaştığı en ufak sorunda stres oluyor çözüm ararken öğrencileri de strese sokuyorlar.

      Şimdi sizlere biraz uzaktan eğitimin ilk bölümü yani telafi sürecinden bahsetmek isterim; 31 Ağustos Pazartesi gününden 18 Eylül Cuma gününe kadar üç haftalık bir telafi sürecinin son haftasındayız. Telafi süreci boyunca 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci yılının telafisi yapılacak. Bu süreç bitince güncel sınıfların dersleri yine uzaktan eğitim şeklinde işlenecek. Telafi süresi boyunca bir önceki dönem derslerini tekrarlanmasının nedeni ise iki dönem arasındaki zaman fazla olmasından dolayı konuların unutulması ve bir önceki dönemin sonlarında öğrencilerin aktif olarak derslere katılmamasıdır.

   Peki karantina döneminde okullar açılana kadar olan süreyi nasıl değerlendirebiliriz. Bunun için geç değil mi diye düşünmeyin çünkü okullar hala açılmadı yani bir şeyleri yapabilmek için daha zamanımız var. Sürecin geri kalanında teknolojiden birazcık da olsa uzaklaşıp aile bireyleri ile vakit geçirmek sizin için çok daha iyi olacaktır. Peki önümüzdeki süreç boyunca neler yapabiliriz;

  • Yeni bir dil öğrenebilirsiniz. 
  • Yabancı dilde birkaç filmi alt yazısı olmadan izleyebilirsiniz.
  • Çalışma programı hazırlayıp ona uyarak ders çalışabilirsiniz
  • Kendin yap videoları izleyip videoda yapılan şeyleri kendiniz yapmaya çalışabilirsiniz.
  • Yazı yazmayı deneyebilirsiniz.
  • Günde bir kitap bitirmeyi deneyebilirsiniz.
  • Dergi okuyabilirsiniz.
  • Resim çizmeyi deneyebilirsiniz.
  • Origami yapabilirsiniz.
  • Önünüzde hayatımıza etkisi büyük olan üniversiteye giriş sınavı var dilerseniz ona çalışabilirsiniz

     Ve yapabileceğiniz bir sürü etkinlik mevcut. Teknolojik aletlere bağlı kalmadan yapabileceğiniz birçok şey var. Daha sonra diye ertelediğiniz ne var ise yapabilirsiniz. ‘Zamanım yok, evde durduğum mu var’ diye düşündüğünüz her şeyi yapabilmeniz için zamanınız var. Gidin ve o başlayıp bitiremediğiniz kitabınızı bitirin, yapmaya başlayıp devamını getirmediğiniz yapbozunuzu yapın. Canınızın çok çektiği yemeği deneyin. Yedi ay süren ve daha fazla süreceği öngörülen bu zamanı evde geçirin. Dışarı çıkmamaya özen gösterin ve verilen talimatlara uyun. En yakın zamanda eski düzenimize döneceğiz, umudunuzu kaybetmeyin.

                                                                                             Türkü Melisa YALMAN

2 Responses to EĞİTİME GÖLGE DÜŞÜREN HASTALIK; COVİD-19

  1. Münüse dedi ki:

    Çok güzel tespitler ….

  2. Sibel İNKAYA dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir